Pavilion of the yellow submarines / URBAN architects

Pavilion of the yellow submarines / URBAN architects

Yellow Submarine Pavilion / URBAN architects - Exterior photography, Windows, Door, FacadeYellow Submarine pavilion / URBAN architects - Exterior photographyPavillon Yellow Submarine / URBAN architectes - Interior photography, Windows, FacadePavillon Yellow Submarine / URBAN architectes - Interior photography, Windows+ 18


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    105 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Nemetschek

Yellow Submarine Pavilion / URBAN architects - Exterior photography, Windows, Door, Facade
© Maxime Vermeulen
Yellow Submarine Pavilion / URBAN architects - Interior photography, Windows, Brick, Facade, Arch
© Maxime Vermeulen

Text description provided by the architects. Built by URBAN architectes in the center of Namur (Belgium), the “Yellow Submarine” pavilion completes a larger rehabilitation program of a former private mansion into a set of offices and housing. The pavilion operates independently: it includes an independent access system, several offices, a waiting room, a multifunctional space, and an independent toilet block. “Yellow Submarine” offers its users an atypical workplace within a bucolic space, completely disconnected from the surrounding urban environment.

Yellow Submarine pavilion / URBAN architects - Exterior photography
© Maxime Vermeulen

Located in the heart of a residential block, 25m from the main street and visible only from an old roadway, the project arouses curiosity by its singularity and creates a furtive visual attraction for passers-by. Like a contemporary sculpture in its natural setting, this unconventional pavilion expresses its eccentricity through its curves and intense color.

Yellow Submarine Pavilion / URBAN architectes - Image 18 of 18
Axo

“Yellow” is essentially defined by the deep contrast and abstraction it generates in its relationship with its context. The dissonance sought in this proposal, which is expressed almost without compromise, offers the site and its users a unique experience accentuated by the frontal relationship between the yellow metal cladding of the pavilion and the plants facing it.

Pavillon Yellow Submarine / URBAN architectes - Interior photography, Windows, Facade
© Maxime Vermeulen
Yellow Submarine Pavilion / URBAN architects - Image 12 of 18
To plan
Pavillon Yellow Submarine / URBAN architectes - Interior photography, Windows
© Maxime Vermeulen

The garden space can be read as the negative of the residential plan. It gives the garden space more intimate proportions and its curvilinear contraction allows it to enliven and privatize the rear space reserved for users of the project. The construction system of the project contrasts with its atypical appearance: It is based on traditional masonry in concrete blocks insulated from the outside. The facade cladding, made up of lacquered aluminum sheets with a mineral core, was pre-cut and pre-folded in the workshop then fixed directly on site.

Yellow Submarine Pavilion / URBAN architectes - Interior photography, Windows, Door
© Maxime Vermeulen

Comments are closed.